Ας μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα χρυσόψαρα…

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα χρυσόψαρα, δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό το κατοικίδιο ζώο έχει μια μάλλον ευγενή ιστορία.

Τα χρυσόψαρα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, είναι όλοι απόγονοι του κυπρίνου της Πρωσίας, που προέρχονται από την ανατολική και νοτιοανατολική Ασία και δεν φαίνονται τίποτα σαν τους βαρετούς προγόνους τους.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για το χρυσόψαρο…

Από πού προέρχονται τα κατοικίδια Goldfish;

Αυτές τις μέρες, τα χρυσόψαρα έρχονται σε όλα τα σχήματα, τα μεγέθη, τα στυλ πτερύγια, τα μάτια και τα χρώματα.

Τα περισσότερα χρυσόψαρα που βλέπετε στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων προέρχονται από εκτροφείς, που συνήθως βρίσκονται στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, την Κίνα ή την Ινδονησία.

Ενώ τα εμπορικά χρυσόψαρα είναι κίτρινα, χρυσά και πολλά άλλα χρώματα, τα άγρια ​​χρυσόψαρα είναι σχεδόν αποκλειστικά πράσινα ή σκούρα γκρίζα. Τα εμπορικά χρυσόψαρα είναι κατάλληλα για εσωτερική διαβίωση μόνο, αλλά υπάρχουν είδη από χρυσόψαρα λιμνών που ευδοκιμούν σε εξωτερικούς κήπους νερού και λίμνες και μπορεί να αυξηθεί η διαβίωση τους σε εξωτερικό περιβάλλον.


Τα χρυσά ψάρια είναι τα πιο δημοφιλή ψάρια και μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων σε όλη τη χώρα. Κατά μέσο όρο, ανάλογα με τα χρώματα και τον τύπο, θα πληρώσετε οπουδήποτε από μερικά ευρώ μέχρι τα 15€ για ένα χρυσόψαρο!!!

Η πιο ακριβή φυλή χρυσόψαρου, ωστόσο, είναι το χρυσόψαρο Ranchu, το οποίο κοστίζει περίπου 150€ ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα του.

Πόσο μεγάλο χρυσόψαρο να πάρω;

Τα κοινά χρυσά ψάρια (αυτά που μπορείτε να κερδίσετε στις εκθέσεις της χώρας) είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα είδη χρυσόψαρων, ικανά να φτάνουν μήκη πάνω από 18 ίντσες και να ζυγίζουν έως και δέκα κιλά. Ακόμη και τα μικρότερα είδη χρυσών ψαριών φθάνουν σε ενήλικα μήκη μεταξύ τεσσάρων έως επτά ίντσες και είναι τα καλύτερα για ενυδρεία 20 γαλόνια ή & μεγαλύτερα.

Το μέγεθος της δεξαμενής, δηλαδή του ενυδρείου, που ζει το χρυσόψαρο θα επηρεάσει την ανάπτυξή του σε κάποιο βαθμό, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, όπως η διατροφή των ψαριών και η καθαριότητα του περιβάλλοντος.

Ανάλογα με το είδος και τους προαναφερθέντες παράγοντες, ένα χρυσόψαρο μπορεί να καταλήξει να είναι δύο πόδια μακριά ή τόσο μικρό όσο δύο ίντσες.

Τι τρώνε τα χρυσόψαρα και πόσο καιρό ζουν;

Στην άγρια ​​φύση, τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα, τρώνε υδρόβια βλάστηση, βατράχια, νεκρά, αυγά ψαριών και προ νύμφες εντόμων.

Τα χρυσά κατοικίδια ψαράκια τείνουν καλά με τροφή ψαριών σε μορφή pellet συμπληρωμένη με λαχανικά, αλλά μερικές πιο φτηνές ποικιλίες τροφής που μπορεί να είναι ελλιπείς σε αξιοπρεπή ποσότητα ζωντανής τροφής στη διατροφή τους μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εντερικών προβλημάτων.  

Παρά το δημοφιλές μύθο ότι το χρυσόψαρο πεθαίνει πολύ νεαρό, το χρυσόψαρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους »Μαθουσάλες» εκεί έξω, με το παλαιότερο καταγεγραμμένο ζωντανό χρυσόψαρο να φτάνει στην ηλικία των 49 ετών.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τόσα πολλά χρυσόψαρα πεθαίνουν νεαρά είναι ότι δεν έχουν φυλαχτεί από τις ακατάλληλες συνθήκες.

Κατά μέσο όρο, τα χρυσόψαρα που διατηρούνται σε ένα »μπολ» έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής σε περίπου πέντε χρόνια.

Τα χρυσά ψάρια που ζουν μέσα σε ένα ενυδρείο μπορούν να ζήσουν μέχρι και δέκα χρόνια, ενώ αυτά που φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους σε έναν κήπο ή μια λίμνη μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια, μερικές φορές μέχρι 30 ή 40 χρόνια.


Είναι το χρυσόψαρο βρώσιμο;
Το χρυσόψαρο είναι απόγονος του κυπρίνου, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε τροφή στην αρχαία Ασία. Οι κυπρίνοι είναι ακόμα τα πριμοδοτημένα ψάρια στην Ευρώπη και θεωρούνται τα πιο πολύτιμα ψάρια στην Ασία. Ο κυπρίνος δεν χρησιμοποιείται ως ψάρι τροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι εξαιρετικά σκληρός, οστεώδης και λιπαρός.

Διαβάστε περισσότερα αύριο στο blog του petnow.gr…

Σας ευχαριστούμε!

Αν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε στο socila media ή να το σχολιάσετε. Σας περιμένουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *